Kerstbomen zijn versierd, dennengeur vult de kamer en kaarsjes worden ontstoken. Kerstdiners worden met zorg samengesteld.  Over een paar dagen is het weer kerstmis. De tijd van gezelligheid en ontspannen samen zijn. En de verwachtingen zijn hoog; een feest zoals kerstmis roept bij iedereen verlangens op naar gelukzaligheid en harmonie.

Toch is dat niet vanzelfsprekend voor iedereen. De tijd van samenzijn met familie kan voor sommigen confronterend of zelfs pijnlijk zijn. Misschien wordt er vooral een gemis gevoeld doordat er mensen ontbreken binnen de familie door een conflict, scheiding of overlijden. Of spelen oude beladen gezinspatronen op welke zorgen voor gevoelens van boosheid of verdriet tijdens het samenzijn met de familie. Omdat kerstmis een ijkpunt is in families kunnen verdriet en zorgen zwaarder wegen.

Hoe ga je deze dagen om met gemis? Wat werkt verbindend? Wat draagt bij aan een sfeer van liefde of gezellig samenzijn?

Een aantal tips om bij jezelf te blijven en je te ondersteunen om in liefdevolle verbinding met jezelf en de ander te zijn:

  1. Verander jezelf, niet de ander!  Je kunt in je eentje niet het hele systeem veranderen. Net zo min als dat je tijdens kerst eventjes verandering kunt brengen in een gezinsmechanisme wat al tientallen jaren erin gesleten is. Je kunt wel jouw reactie veranderen. Stop bijv. met verwachten dat de ander zich verandert, en pak pro actief de regie en stuur gespreksonderwerpen naar iets positiefs: begin over vakantie ervaringen of vraag naar de eerste ontmoeting van je ouders / opa en oma.
  2. Erkenning werkt het krachtigst als je hem aan jezelf geeft: wacht niet op de ander…
  3. Schakel hulpbronnen in: vraag je partner of een andere vertrouwenspersoon je te ondersteunen in het neerzetten van een plezierige sfeer/activiteit.
  4. Bedenk dat als de ander zich in jouw ogen ‘vervelend’ gedraagt hij/zij dit niet bewust of met opzet doet. Realiseer je liefdevol dat de ander zich zo gedraagt omdat hij/zij zo opgegroeid is en enkel doorgeeft wat hij/zij geleerd heeft van eerdere generaties.
  5. Erken het gemis van iemand: geef verhalen hierover de ruimte, het gekunsteld er niet over praten brengt vaak extra lading met zich mee.
  6. Wanneer er iemand in je familie is weggevallen, bekijk dan samen of jullie oude tradities willen voorzetten, of dat jullie juist oude tradities willen laten vallen en nieuwe activiteiten willen ontplooien. Luister naar elkaars behoefte en doe dat wat passend is, niet wat je denkt dat hoort.

 

 

Ik wens je een fijne kerst toe!