Laatst had ik afgesproken met een vriendin welke ik 10 jaar niet meer had gezien. Heel bijzonder, want het voelde direct weer als vanouds en vertrouwd. Ik ken haar van mijn tiener/puberjaren. Oude foto’s en herinneringen werden opgehaald en weerspiegelde mijn persoonlijke ontwikkeling.  Wat een cadeau om je levensontwikkeling door te nemen en te bekijken door zowel je eigen ogen als door die van een ander.

Een van de mooie dingen van het verhaal van mijn vriendin vond ik dat zij zich op een gegeven moment in haar leven afvroeg of het werk wat ze deed haar écht gelukkig maakte. Ze maakte een carrière switch: van een vaste baan  naar een onderneming aan huis zodat ze meer tijd kon gaan doorbrengen met haar gezin. Een keuze die haar veel geluk brengt. Ik vind het krachtig hoe zij hiermee bezig is geweest.

Krachtig en bijzonder ook. Want wij mensen hebben nogal eens de neiging om opgeslokt te worden door ons drukke levensritme, de opbouw van werk en gezin of het voldoen aan verwachtingen en verantwoordelijkheden. Terwijl het gezond is en bijdraagt aan je groei en geluk om jezelf regelmatig  ‘wakker’ te schudden en je bewust af te vragen of je het leven leidt wat je écht wilt.

 

Om je hierbij te helpen kun je jezelf de volgende vragen stellen:

 1. Wat zijn mijn kernwaarden?
 2. Wanneer heb ik voor het laatst écht plezier gehad?
 3. Doe ik wat me echt blij maakt , of voel ik me vooral heel veilig bij wat ik doe?
 4. Hoe ziet mijn dag eruit als ik deze invul op basis van mijn passies?
 5. Wanneer heb ik voor het laatst iets voor het eerst gedaan?
 6. Wat zijn mijn intenties voor het leven?
 7. Past het werk of passen mijn vrienden (nog) bij wie ik ben?
 8. Maak ik beslissingen op basis van wat ik zelf wil, of doe ik wat ik denk dat anderen van mij verwachten?
 9. Waar ligt mijn grootste kracht?
 10. Op welke dingen die ik in mijn leven bereikt hebt ben ik vooral trots? Kan ik dit herhalen of verder ontwikkelen?
 11. Als ik 80 jaar oud ben, dan is het belangrijkste waar ik op terug kijk: ………….…?
 12. Waarvan krijg ik energie en waaraan verlies ik energie?
 13. Wanneer heb ik voor het laatst vertraagd om even niets te doen, helemaal niets, terwijl ik voelde dat dat oké was?
 14. Laat ik iemand anders mijn geluk bepalen?
 15. Laat ik mijn werk of diploma bepalen wie ik ben?

Als psychosociaal therapeut help ik jou met het stellen van de juiste vragen om stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven. Zorg voor je kracht!

Want als je in je kracht staat en je volle potentieel leeft, gaat je leven moeiteloos en ervaar je meer vrede, vreugde en geluk.